PROFIL

Så langt jeg husker tilbage, har jeg elsket at tage noget i hænderne, forme det, skabe noget nyt af det, sætte farver på og se processen vokse. De fleste af mine ideer bliver til undervejs eller vokser ud af det skabende værk.

Jeg er opvokset i et kunstnerhjem med højt til loftet, hvor begge forældre var selvstændige, med hver sit kunstneriske erhverv. En stor legeplads for fantasi og skabelyst. Hvor æstetik var sat højere end regler og retninger. 

Efter en lang årrække som designer i tekstilbranchen har jeg nu stået i lære hos min mor Betty Engholm, der selv er uddannet billedhugger. Fra hende har jeg lært de nødvendige teknikker for at kunne bygge stort op i stentøjsler.  

Jeg arbejder med geometriske former, og varierer mellem glatte og ru overflader, det lyse og mørke, det matte og det transparente, som giver et fint samspil i kontrasten.

Mine mange år med tekstiler præger mine dekorationer og de elementer, som jeg vælger i objekterne. Mine mønstre og strukturer er som vævninger i stof. Objekter henslængt på værker, der giver liv til skulpturen. 

 

 

ÆSTETISK KUNST, DER KAN BRUGES

Om kunstneren Helene Engholm Michelsen

Af kunstrådgiver, skribent og blogger Connie Boe Boss

Fællesnævneren i skulptør Helene Engholm Michelsens arbejde er det tekstile udtryk overført til

keramiske skulpturer. Mønstre og strukturer i leret er som vævninger i stof.

Helene Engholm Michelsen er uddannet produktudvikler og har arbejdet i tekstilbranchen i mange år, men fik lyst til at trække sin tekstile verden ind i arbejdet med skulpturer. Derfor stod hun i en form for mesterlære hos sin mor, billedhuggeren Betty Engholm.

Nu er kunstneren især kendt for sine keramiske skamler og bænke, skabt til at kunne siddes på, og som også kan stå ude i al slags vejr. Hun kan godt lide at skabe kunst, der kan bruges; noget, der ikke kun er smukt og dekorativt, men har en funktion. Vælger man at stille hendes bænke eller skamler udendørs får de efterhånden patina af vind og vejr, hvilket hun ser som en ekstra skønhed.

Arbejdsprocessen

Først bygges skulpturerne op med plade- og pølseteknik, alt efter hvor organisk udtrykket skal være.

Dekorationen på leret fremkommer ved at ridse i det, sætte elementer på det (f.eks. små blade), eller præge organisk materiale ind i det. At leret har ”mønstre” der kan ligne tekstilers, er et særkende i Helene Engholm Michelsens værker. Inspirationen til mønstrene kommer mange steder fra: Gamle klinker og fliser, naturen, vævede tæpper eller et stykke tekstils mønster eller vævning.

Vægtningen mellem glasurens lyse og mørke nuancer, det blanke og matte, måske ru i overfladen og det kantede og bløde i formgivningen er en anden af de kunstneriske valg i processen: Hvordan opnås det mest spændende visuelle udtryk? Hvornår lykkes kontrasten i skulpturen bedst? 

  • Keramisk sort bænk med træplanke på græsplæne